Nederlands Militair Erfgoed

Pronkstukken

Onder pronkstukken vindt u een eerste selectie van mooie, historisch belangrijke en integraal gedigitaliseerde boeken uit verschillende collecties. 

Tot de categorie oude en bijzondere boeken behoren ongetwijfeld het stedenboek van Frederik de Wit uit circa 1690 en de samengestelde zeeatlas uit circa 1655, beide unica, en het beroemde schermboek van Thibault uit 1626. Maar uiteraard zijn ook de historisch belangrijke werken De re militari (1511) van Vegetius, een uniek exemplaar van een platenatlas, Wapenhandelinghe (1607) van Jacob de Gheyn, en Le maniement d’armes uit 1618 van Adam van Breen een lust voor het oog. Het boek Korte beschrijvinge, ende af-beeldinge van de generale regelen der fortificatie … (1624) bevat een schat aan informatie over de Nederlandse vestingbouw en artillerie. Het boek is tevens de eerste beschrijving van de Nederlandse artillerie.

Een belangrijk standaardwerk over de Nederlandse mobilisatie tijdens de Eerste Wereldoorlog is het boek van kapitein J. Kooiman 'De Nederlandsche Strijdmacht en hare mobilisatie in 1914'. Er is een link gemaakt met alle personen uit dit boek en de portrettendatabase.

 Bekijk onze pronkstukken

 

 

Bekijk alle projecten